0

唔好做傷害海洋既凶手.一

October 5, 2017

澳洲研究機構指,大堡礁連續兩年出現嚴重白化,範圍佔整體珊瑚礁2/3,面對氣溫上升趨勢,預測超過一半嘅白化珊瑚將會死亡。 除左氣候變化,另一個令珊瑚礁白化嘅兇手,竟同你我有關?
市面上嘅化學防曬大多含有二苯甲酮 (Oxybenzone) 以避免皮膚吸收過量紫外光,而科學家發現,防曬同個人護理產品中含有嘅Oxybenzone 會危害珊瑚礁。
仲未想象到我地親手傷害緊海洋嗎!?研究發現,只需喺6.5個標準泳池範圍內放一滴Oxybenzone,足以造成污染,破壞脆弱嘅珊瑚礁生態。珊瑚礁之所以重要,因為海洋佔地球70%嘅面積,而珊瑚礁為25%海洋動植物提供生活環境,一旦失去珊瑚礁,對整個海洋生態以至地球都會造成沉重影響。
你會唔會做多少少,盡力救救海洋? 我地明白環保意識固然重要,但紫外光會令皮膚曬傷、曬黑、出斑、老化…只計外在影響都已經令女士聞風喪膽,所以防曬絕不能少!
W3LL PEOPLE 多功效潤色防曬面霜結合防曬、底妝及護膚功效,選用有機植物配方及20%純鋅 (Zinc Oxide) ,提供SPF30純物理防曬,保護皮膚同時均勻膚色。W3LL PEOPLE 防曬面霜獲美國EWG認證,絕不含化學性防曬成分,不傷害海洋生態及健康,同時孕婦、哺乳媽媽同敏感肌膚都可安心使用!

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

唔好做傷害海洋既凶手.一

October 5, 2017

1/2
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags